מה זה קומפוסט?
קומפוסט – חומר אורגני מעובד, המהווה מרכיב בסיסי וחשוב להזנה ודישון צמחים בשיטה האורגנית.
הקומפוסט הינו תוצר של שאריות אורגניות העובר תהליך פירוק על ידי חרקים, חידקים ואורגניזמים נוספים. אותם יצורים ניזונים מהפסולת האורגנית ומפרקים אותה לגורמים קטנים, המשמשים כמזון זמין לצמח. התהליך נקרא קומפוסטיזציה.
הקומפוסט מכיל בתוכו את רוב הכימיקלים והמינראלים הדרושים לצמח והעיקריים בינהם הם: N – חנקן, P – זרחן, K – אשלגן.
הרכב הקומפוסט מכיל חומרי הזנה ברמות פירוק שונות ולכן יכול להזין את הצמח מהשלב המידי ולאורך זמן.
איך מכינים בבית?
דבר ראשון, לפני הכנת הקומפוסט, עלינו לשריין כלי איסוף לפסולת אורגנית במטבח. בכלי הזה נאסוף את כל שאריות המזון הטרי והמבושל ואותו נרוקן לערמת הקומפוסט מדי יום.
א. מיקום:
פינת הקומפוסט צריכה להיות ממוקמת בפינה מוצלת של הגינה. למרות שערמת קומפוסט טובה אינה צריכה להפיץ ריח רע, כדאי להרחיק את הערמה מקירות הבית, אך לא יותר מדי, כדי שלא נתעצל לזרוק אליה את שאריות המזון.
ב. חומרים:
חומר הגלם ליצירת הקומפוסט הוא הזבל האורגני הביתי: שאריות מזון, עשבי הגינה, גזם דשא, גזם שיחים ואפילו ניירות. מומלץ לשלב בין חומר ירוק ורטוב לבין חומר צהוב ויבש. על מנת להעשיר את התערובת ניתן להוסיף הפרשות בעלי חיים, כגון זבל סוסים, זבל עופות, זבל פרות, כבשים, עיזים וכו'. (אחד החומרים הטובים ביותר לקומפוסט הוא צואת אדם).
מומלץ להוסיף לערמת הקומפוסט גם מעט אפר מדורות ואדמה.
במידה ופינת הקומפוסט אינה סגורה היטב מפני בע"ח, מומלץ לא לצרף שאריות בשר ומוצרי חלב. צואת חתולים וטורפים אחרים, אשר ימשכו למרכיבים הבשריים, עלולה להכיל וירוסים המסוכנים לאדם.
ג. שיטת ההכנה:
ניתן להכין את הקומפוסט בתוך בור באדמה, בתוך מתקן כלוב או סתם בערמה. אני ממליץ על אחת משתי השיטות העיליות, מכיוון שאיורור הערמה טוב יותר והתהליך מתבצע מהר יותר.
בתחתית הערמה יש להניח גזם שיחים ועצים גס, על מנת לאפשר אירור טוב מלמטה וניקוז של עודפי נוזלים.
על השכבה הגסה פשוט לשפוך את שאר השאריות האורגניות מהבית ומהגינה.
קיצוץ החומר האורגני לחתיכות קטנות מזרז את התהליך. מדי שבוע שבועיים כדאי לערבב את הערמה בעזרת קילשון או מקלטרת או כל חפץ שתמצאו לנכון.
בשלב הראשון של התהליך, ערמת הקומפוסט צריכה להתחמם ואמורה להגיע לטמפ' של עד 70 מעלות צלזיוס. שלב זה הוא קריטי מכיוון שרק בטמפרטורות האילו "מתבשלים" המזיקים וזרעי העשבים מהחומר הטרי, ולאחר מכן מתפנה מקום לאוכלוסית האורגניזמים הטובים. על מנת להגיע לטמפרטורה הגבוהה צריך לרכז בתור התחלה כחצי קוב חומר גלם. ניתן לאסוף אותו מהסביבה הקרובה שלכם.
הקומפוסט יהייה מוכן לאחר שלשה חודשים עד חצי שנה. בבשלותו הוא צריך להיות פריך, צבעו שחור וריחו כאדמת יערים טרייה.
מכיוון שערמת הקומפוסט גדלה עם הזמן, כל עוד שמתווסף אליה חומר טרי היא לא תהייה מוכנה. ישנן שתי פתרונות לבעייה הזו: ניתן לחפור בתחתית הערמה ולהוציא את החומר המוכן, וניתן להתחיל ערמה חדשה ולתת לראשונה לעבוד עד שהיא מוכנה וכן הלאה.
על מנת לאפשר תהליך פירוק טוב יש לשמור על ערמת הקומפוסט לחה אך לא מוצפת במים, ומאוררת אך לא אורירית.
בכל גינה ובכל משפחה התנאים החיצוניים ותנאי החומר שונים מעט כך שהניסיון הוא המורה הטוב ביותר.
קומפוסט טוב "מבשלים" כמו נזיד טוב – עם רגש.
מה כדאי להכין ולהשתמש בקומפוסט?
כ 50% מהפסולת הביתית היא אורגנית. הפרדתה והשארתה בסביבה הקרובה, תחסוך את כמות הזבל הנזרקת מהבית ונשפכת למזבלות הענקיות המזהמות את מי התהום ואת הכדור עליו אנו חיים.
האשפה הנותרת נשארת יבשה ואינה מסריחה בכלל.
הקומפוסט הוא חומר ההזנה הטוב ביותר לצמח. הערכים המינראלים שלו מאוזנים, זמינים וטבעיים.
תחליף לשימוש בכימיקלים. השימוש בדשנים כימיים אומנם מזין את הצמח, אך ממית את אוכלוסית האורגניזמים הטבעיים שבאדמה (כ- 5 מליון לגרם!!!). לאחר הפסקת השימוש בדשנים האדמה נשארת מתה ושיקומה יכול לקחת שנים רבות. הקומפוסט מעודד את האוכלוסיה המיקרונית מטפח, מזין ומשמר אותה.
הקומפוסט משפר את יכולת וויסות המים באדמה. באדמות קלות (חוליות), ישפר הקומפוסט את יכולת ספיחת המים ויאפשר ניצול יותר טוב ע"י הצמח. באדמות כבדות (חרסיתיות), ישפר הקומפוסט את ניקוז המים ושטיפת האדמה, כך תימנע הצטברות של מים עודפים בבית השורשים וכתוצאה מכך רקבון ומחלות.
לסיכום:
הכנת קומפוסט ביתית היא פשוטה וקלה. עם כל ים המידע האין סופי בנושא, הכי חשוב זה פשוט לעשות. קחו את הפסולת האורגנית מסביבת הבית, זרקו אותה בערמה, מדי פעם תשקו ותהפכו, ויהייה לכם אחלה קומפוסט. עכשיו אפשר להתחיל להכין גינה אורגנית לתפארת.
בהצלחה!!