הכנת ערוגה
שלב שני: הכנת האדמה
תיחוח האדמה:
ברוב המקומות בהם האדמה עומדת תקופה ממושכת, היא מתהדקת ומאבדת את החיות שלה. לכן בתחילתו של התהליך יש לתחח את הקרקע (להפוך את האדמה, לאוורר ולפורר אותה). את פעולת התיחוח ניתן לבצע באמצעות את חפירה, טוריה או קלשון (מומלץ באדמות כבדות). פשוט נועצים את הכלי כמה שיותר עמוק באדמה, מוציאים מלוא הכף ומפזרים בחזרה לאותו המקום. ניגשים לאזור המיועד ומתחילים להפוך את האדמה מקצה לקצה. יש להשתדל לא לדרוך על האדמה המוכנה ע"מ לא להדק אותה. ככל שנעמיק את התיחוח כך נתיב עם הצמחים המיועדים לשתילה.
יתרונות התיחוח:
– החדרת אוויר לקרקע וחידוש הפעילות המיקרו-אורגניזמית
– שיפור ניקוז המים בבית השורש של הצמח.
– יצירת מצע רך המאפשר לשורשי הצמח גדילה נוחה.
שלב תיחוח הקרקע הוא השלב הקשה ביותר מבחינה פיסית, אך החשוב ביותר לאיכות הגידול. אין צורך להתנפל על כל הפרויקט ביום אחד, למרות שזה אפשרי. ניתן לבצע את הפעולה בקטעים קטנים כל פעם עד שמסיימים. העבודה בגינת הירק צריכה לספק נחת ואינה מיועדת להיות עול על בעליה.
קומפוסט:
הקומפוסט הוא פסולת אורגנית (צואת בע"ח, שיירי מזון, צמחיה וכו'), אשר עבר תהליך של פירוק באמצעות מיקרו-אורגניזמים. תוצאת התהליך הוא מזון זמין לצמח. בטבע הצמחים גדלים, נובלים ומתפרקים לתוך האדמה, כך יש מזון לצמחים הבאים לגדול אחריהם. בשלבים ראשונים של גינה אנו משתמשים בקומפוסט
המוכן ע"מ להעשיר את האדמה ולשקם אותה. לאחר תקופת גידול ממושכת נוכל לצמצם את כמויות הקומפוסט מכיוון שמגידול לגידול האדמה ניבנת.
יש להשתמש בקומפוסט בשל. הקומפוסט הבשל הוא פריך, אוורירי ובעל ריח נהדר של אדמת יערים, קומפוסט מסריח – לא טוב. ניתן לקנות קומפוסט בכל משתלה 12-20 ₪ השק. רצוי להשתמש בקומפוסט אורגני, אם כי לא על כך ייפול דבר. כמו כן ניתן ורצוי להכין קומפוסט בבית מפסולת הגינה והבית. נפזר את הקומפוסט על שטח הערוגה המיועד בכמות של 15-30 ליטר למטר מרובע. נכון זה נשמע הרבה, אך זה משתלם. דין הקומפוסט כדין השמש "כל המרבה הרי זה משובח". את הקומפוסט המפוזר יש להצניע בתוך האדמה. בכדי לא להפוך את האדמה פעמיים, ניתן לפזר את הקומפוסט לפני שלב התיחוח (שלב שני) וכך לחסוך תיחוח נוסף
.
בניית ערוגה:
בשלב זה לפנינו שטח הערוגה מתוחח והאדמה מעורבבת בקומפוסט. בדרך כלל השטח המטופל כבר יהיה מוגבה מעט משאר פני השטח, עקב התיחוח המגדיל את נפח האדמה, שהייתה לפני כן דחוסה. הגבהה נוספת של הערוגה תגדיל את הגובה היחסי בין משטח השתילה לפני הקרקע. פעולה זו מאפשרת ניקוז טוב יותר של מים באדמה ומרחיקה עודפי מים משורשי הצמח. עודפי מים יגרמו לריקבון בשורשים ויפגעו באיכות הגידול. ככל שהאדמה יותר "כבדה" פעולה זו הכרחית יותר.
הגבהת הערוגה מסייעת גם בנוחות העבודה על הערוגה עצמה.
כל שצריך לעשות הוא להעביר אדמה מצידי הערוגה (המעברים) לערוגה עצמה. זאת נעשה באמצעות את חפירה או מגרפה, ע"פ הנוחות האישית
.
ניתן גם לתמוך את צידי הערוגה באמצעות קרשים בלוקים או כל חומר אחר, וליצור מעין ארגז בו נמלא את האדמה. בסיום בנית הערוגות רצוי לפלס את המשטח העליון באמצעות מגרפה על מנת לאפשר חלוקה שווה של מים על פני השטח
בשעה טובה סיימנו את הכנת האדמה.