עדכון אביב
שלום חברים ירוקים – עדכון לקראת האביב
הטמפרטורות עולות, השמש מגביהה בשמים, היום מתארך והאביב מתחיל להיכנס לאזורנו. עכשיו גם הטבע מתעורר מתנומת החורף ואיתו כל מארג המזון. הפריחה הצבעונית, החרקים המאביקים הציפורים, הלטאות, המכרסמים, הנחשים, השועלים והתנים, הנמיות וגם האנשים, כולם יוצאים החוצה בחגיגה של חיים.
מזג אוויר:
הגשם כבר כמעט מאחורינו, ייתכן ויהיה עוד גל קור של חסד, אבל ניתן להתחיל להיערך לעונה החמה מבחינת הגינה. בחודשיים הבאים הטמפרטורות ואורך היום מאפשרים לנו ליהנות עדיין מהשפע החורפי ולהתחיל לצמח את השפע הקיצי. בימים שטופי השמש הנעימה של האביב זהו הזמן הטוב להכין את הגינה לקראת העונה החמה. ככל שנקדים כך נזכה לירקות קיץ מוקדמים יותר, ונחסוך עבודה קשה בימים החמים שעוד יבואו.
שתילות:
ירקות החורף שנשתלו בחורף מזדהים עם פרחי הבר ומתחילים לפרוח. רוב ירקות העלים מאבדים את טעמם העדין בשלב הפריחה והופכים מרירים וסיביים. זה הזמן להעביר אותם לערמת הקומפוסט (לחתוך בגובה האדמה ולהשאיר את השורש!) ולהכין במקומם אדמה לשתילה נוספת. ירקות החורף שנשתלו לפני חודש חודש וחצי עדיין יכולים לתת תנובה טובה בחודש הקרוב ויפרחו מעט מאוחר יותר.
בשבועיים הבאים ניתן לשתול מחזור אחרון של שתילי עליי חורף , אשר יניב עד מאי. את ירקות העלים כדאי לשתול באזורים היותר מוצלים בגינת הירק ואם רוצים לשפר את מצבם בימים החמים כדאי להשקות בהמטרה, אפילו מספר פעמים ביום לשתי דקות. משפחת הכרובים (כרוב, כרובית, קולרבי וברוקולי, כבר פחות כדאי לשתול).
בשבועות הקרובים ניתן גם להתחיל לשתול את ירקות הקיץ.
להזכירכם: עגבניות, שרי, פלפלים, פלפלים חריפים, חצילים, מלפפונים, קישואים, אבטיחים, מלונים, דלעות, פקוס, שעועית ירוקה וצהובה, שעועית תאילנדית, לוביה, במיה, חמניות, תירס, ועוד… או בקיצור: שתילי ירקות לעונת האביב והקיץ
דגש מיוחד כדאי לתת על שתילה מוקדמת של מלפפונים (בעלי העונה הקצרה), על מנת להספיק לשתול עוד מחזור או שניים נוספים לאורך העונה. זריעת תירס יכולה להתבצע מעכשיו עד הקיץ, בהפרשים של שבועיים בין קבוצה לקבוצה, וכך לקבל תנובה רציפה לאורך זמן.
בתחום התבלינים, בשבועות הקרובים ניתן לשתול את רוב המגוון הקיים: אורגנו, זעטר, זוטה, מרווה, שיבא, פיגם, למון גראס, לואיזה, רוזמרין, בזיליקום, נענע, מנטה, מליסה, לוונדר, גרניום לימוני ועוד.
עצים ושיחים: עכשיו עדיין זמן טוב לשתול נשירים כגון, רימונים, תאנים, אפרסקים, שזיפים, משמשים, נקטרינה, תפוחים, אגסים, שקדייה וגפן. הדרים, זיתים, סוב-טרופיים ונוספים, יעדיפו להישאר במשתלה עוד חודש בכיף. פסיפלורה ופטל גם ישמחו להמתין מעט לימים חמים יותר.
אדמה:
בהכנת האדמה לשתילות האביב כדאי להקפיד במיוחד על הוספת כמות נדיבה של קומפוסט ותיחוח עמוק. שתילי הקיץ גדולים יותר ודורשים יותר מינראלים מהאדמה. הערוגות לא צריכות להיות גבוהות כמו אילו של החורף, מכיוון שהמים ניתנים באופן מדוד ויש פחות סכנה של הצפת בית השורשים, אך עדיין כדאי לערום מעט מטעמי נשימת השורש, ניקוז המים והסדר הטוב.
לקראת החום הגדול, מפאת הבצורת ובכלל כי זה טוב, מומלץ להניח חיפוי קרקע על הערוגות החדשות. ניתן להשתמש בחומרים טבעיים או סינטטיים.
במידה ומשתמשים בעלים יבשים, קש או חומר טבעי יבש אחר, כדאי לפצות את האדמה במנה עדינה של דישון חנקני. זאת מכיוון שהפירוק של החומר היבש מתחרה עם הצמח על החנקן ומפריע לו לצמוח. ניתן גם להכין את החיפוי כחודש לפניי השתילה ואז בזמן השתילה הקרקע כבר יותר מאוזנת. במידה ומשתמשים בחומר טבעי רטוב (ירוק) אין צורך להוסיף חנקן. חומרי חיפוי סינטטיים כגון פלריג או נילון עושים עבודה נהדרת אך כמובן פחות אקולוגים. במידה ונעשה שימוש בהם, כדאי להניח עליהם שכבה דקה של קש או עלים יבשים כדי למנוע התחממות יתר של הקרקע.
השקיה:
בשבועות הקרובים עדיין כדאי להשקות לפי הרגש ומעט. האדמה בד"כ רטובה בשכבות התחתונות והשתילים הרכים לא זקוקים לתוספת יום יומית גדולה. כמובן שכדאי לשים אצבע על הדופק ובימים חמים לתת תוספת יותר גדולה. עוד חודש כדאי כבר להכניס את המחשב (למי שיש) לפעולה ולאט לאט להעלות את הכמויות ע"פ גודל הצמחים.
ממליץ להשקות יום כן יום לא, רבע שעה בבוקר. לאט לאט להעלות את הכמות היומית עד 40 דקות פעם ביומיים ביולי.
הגידולים החורפיים שממשיכים לתוך האביב ישמחו להמטרה.
הגידולים הקיציים יעדיפו עלים יבשים מעכשיו ועד בכלל. הרטבת העלים של גידולים אילו גורמת למחלות, פטריות ומזמנת מזיקים.
קומפוסט:
כאמור, האדמה לגידולים החדשים תשמח לתוספת נדיבה של קומפוסט (30 ליטר למ"ר)
עצים וצמחים רב שנתיים היו אמורים לקבל מנה שנתית בחורף. אם פספסתם, לפזר את הקומפוסט מתחת לטפטפות או למתזים, כדי שהמים ייקחו אותו לשורשים, ולפזר מעליו מעט חיפוי, כדי שלא יתייבש.
למכיני הקומפוסט צפויה תוספת חומר גלם נהדרת משאריות החורף ומקיצוץ עשבי הבר. לקראת החום כדאי להקפיד יותר על השקיית ערמת הקומפוסט או הקומפוסטר.
עשביה:
עשבי הבר עכשיו בשיאם והפריחה האביבית היא מרהיבה ומרגשת את הלב. עכשיו צריך להיות ערניים ולתפוס את הזמן הנכון לקציר העשבים.
מצד אחד הפריחה מהממת ולא הינו רוצים לחבל במופע היפה הזה. מצד שני אם ניתן לפרחים להפוך לזרעים, נקבל בשנה הבאה כמות כפולה ומכופלת. חשוב גם לזכור שעשביה גבוהה ויבשה היא בית חם ואוהב לנחשים, ונחשים זה טוב, אבל לא ליד הבית. בנוסף על כך כשהעשב מתחיל להתייבש, הרבה יותר קשה לקצור אותו.
אני ממליץ לקצור את העשב מייד לאחר שיא הפריחה.
את העשב הקצור ניתן: להשאיר להתייבש ולהרקיב על האדמה ובכך ליצור חיפוי טבעי, להוסיף לערמת הקומפוסט, או להעביר בתור חיפוי לערוגות הקיץ המיועדות.
לנגועי ה"סאידה" וה"יבלית" (כמוני): בהצלחה בהתמודדות בקיץ. למי שלא נגוע: הרווחתם.
מה במשתלה:
– שתילי ירקות עלים עד סוף מרץ, כדי שהאביב יהיה ירוק
– שתילי ירקות לעונת האביב קיץ , דלועים ושעועית ותירס מתחילת מרץ, סולנים מצטרפים באמצע מרץ.
– תבלינים: מרווה, למון גראס, נענע, מליסה, תימין, פיגם הודי (רודה או רוטה), אורגנו בהמשך (כשיתחמם) גם רוזמרין, זוטה לבנה, לואיזה, שיבא ועוד.
– עצי פרי
– פרחי עונה
– קומפוסט אורגני בשקים רב פעמיים, הומוס, דשנים ועוד.
–ציוד עזר לגידול ירקות – במבוק, גלגלות הדלייה, חוט הדליה, רשתות, פלריג, ניילון….
סדנאות:
מוזמנים להתעדכן, להירשם ולהרחיב את הידע במגוון הסדנאות המפורסמות בדף הסדנאות