זרעי ירקות
המומלצים שלנו בקרו בחנות
מהם זרעי ירקות?
זרעי הירקות הם למעשה "עובר מוקפא" של הצמח ממנו יגדל הירק.
למיני הירקות השונים יש זרעים בצורות שונות. זרעים של צמחים מאותה המשפחה יהיו לרוב דומים או מזכירים אחד את השני. כך לדוגמא, זרעי עגבניית שרי יהיו דומים בצורתם לזרעים של עגבניית תמר ומזכירים זרעים של פלפל וחציל (משפחת הסולניים). זרעים של מלפפון יזכירו בצורתם זרעים של קישוא, אבטיח ומלון (משפחת הדלועים), וזרעים של כרוב יהיו דומים לזרעים של כרובית, ברוקולי, רוקט קייל וכו' (משפחת המצליבים).
מושגי יסוד:
זרעי האבקה פתוחה: זרעים אשר גודלו בשדה הפתוח ללא התערבות בתהליך ההפריה. – OPEN POLINATED
זרעי הרליום זרעי מורשת: זרעי האבקה פתוחה אשר נרשמו כהרלום בסוף מלחמת העולם השנייה. – HEIRLOOM
זרעי מכלוא זרעים היברידים: זרעים אשר נוצרו כתוצאה מהכלאה בין זנים. – HYBRID
מקור זרעי הירקות:
הדרך הפשוטה והטבעית – זרעים פתוחים הרליום: (OP)
בעבר זרעי ירקות וזרעים של צמחים בכלל, היו פשוט זרעים. החקלאי היה שומר את העגבניות הטובות ביותר מגן הירק, מוציא את הזרעים ומיבש אותם. בעונה הבאה זורע אותם ומגדל מהם שיחי עגבניות חדשים וכן הלאה. כך לאורך השנים התוצרת הייתה משתבחת, היבול גדל, הטעם, חיי המדף או כל תכונה אחרת אותה רצה המגדל לשבח. חשוב לציין, כי ידע חקלאי פיקח להפריד בין זני העגבניות השונים בגינת הירק, על מנת לא להכליא בין הזנים השונים ולשמור על טוהר הזן. זרעי ירקות המגודלים באופן כזה נקראים זרעים פתוחים. זרעים פתוחים של ירקות אינם בהכרח זרעים אורגניים, אם לא גודלו או טופלו בצורה אורגנית.
הדרך התעשייתית:
כיום החקלאות המודרנית משוכללת בהרבה ותעשיית הזרעים היא מהתעשיות הגדולות והעשירות בעולם. מכיוון שיש יותר אנשים להאכיל מבעבר, החקלאות נדרשת לשפר את עצמה בכל התחומים, ועולם זרעי הירקות והמזון בכלל נמצא בחזית המדע. אם בעבר החקלאי הסתפק ב 2 טון עגבניות מדונם חממה, היום גם 10 טון לא מספיקים לו כדיי להתפרנס. חברות הזרעים עסוקות מלוא המרץ בפיתוח זרעים של ירקות המניבים יותר, עמידים יותר למחלות, בעלי חיי מדף ארוכים יותר, ירקות יפים יותר ועכשיו גם, למרבה השמחה , טעימים יותר ובעלי ערכים תזונתיים גבוהים יותר.
זרעים מהונדסים: (GMO)
בחזית המדע נמצאת כיום ההנדסה הגנטית . בתהליך כימי-ביולוגי-פיזיקאלי, מצליחים המדענים להיכנס לתוך הקוד הגנטי של הצמח ו"לשתול" בתוכו תכונות רצויות. ברגע שהוטמעה התכונה בצמח, ניתן להרבות אותו, וצאצאיו יחזיקו את אותם התכונות לדורות. לדוגמה, רוב גידולי הכותנה בעולם מהונדסים כך שחומרי הדברה נגד עשבים לא ישפיעו עליהם. כך ניתן לרסס את השדות בחומרים נגד עשבים וכל העשבים ימותו, למעט צמחי הכותנה. יש הטוענים כי זו התערבות ביצירה האלוהית ואסור לנו לעשות את זה, יש הטוענים כי זו הדרך היחידה להאכיל את העולם, ויש הטוענים כי השילוב בין ההנדסה הגנטית לבין השיטה האורגנית הוא הפתרון לרעב בעולם, תוך כדי שמירה על הקרקע לאורך שנים. בכל מקרה, חשוב לציין כי בישראל החוק לא מתיר לגדל מזון מהונדס גנטי, או לסחור בזרעי ירקות מהונדסים. כך שכל עוד אתם רוכשים מזון מקומי כחול לבן וזרעים המאושרים בארץ, הכל בסדר.
זרעי מכלוא: (HYBRID / F-1)
השיטה הישנה יותר, אך הנפוצה ביותר להשבחת זנים היא מדע הכלאת הזנים. הכלאת זנים הוא תהליך טבעי המתרחש בטבע באופן שוטף, וזוהי הדרך הטובה ביותר של האורגניזמים על פני הפלנטה להשיג תכונות חדשות לצאצאיהם. הכלאת הזנים המכוונת עתיקה כימיי המהפכה החקלאית. הכלאה בין שני זני פרות יצרה עגלה שהניבה יותר חלב, הכלאה בין שני סוגי זאבי בר יצרה כלב רועים משובח, הכלאה בין שני סוגי מלונים יצרה מלון מתוק יותר, או כזה שזקוק למעט מים. כל הכלאה בין פרטים שונים בתוך הזן תוליד צאצאים בעלי תכונות המשלבות את תכונות הוריו. הדוגמה היפה ביותר היא כמובן ילדינו בני האדם, אשר נוצרו משני הורים בעלי מוצא שונה. צאצאי הכלאות הזנים הם פוריים ובעלי יכולת המשכיות של דורות הבאים בדיוק כמו הוריהם. במקרים נדירים ניתן להכליא בין מינים שונים. הדוגמה הנפוצה ביותר להכלאה כזו היא הפרד, אשר אביו חמור ואמו סוסה. הפרד יולד ויחיה חיים מלאים, יישא את תכונותיו של הסוס והחמור יחדיו, אך לא יוכל להעמיד צאצאים משלו.
בהכלאת זני ירקות משתמשים בתהליך הטבעי של הפריה בין זכר מסוג ירק אחד לנקבה מסוג ירק שני, כדי לקדם תכונה אותה רוצים לתת לצמח. הזרעים שנוציא מהירקות המוכלאים יהיו פוריים לגמרי, אבל לא נוכל לצפות את תוצאות הגידול כי התכונות הרצויות מתפזרות בדור השני. במקרים רבים ניקח עגבנייה נהדרת שקנינו (בשוק האיכרים, או אצל החקלאי האורגני הפרטי שלנו, או בחנות הטבע המועדפת עלינו, או סתם בסופר) ונזרע את הזרעים באדמה. כעבור זמן יתפתחו שיחים יפים, אך עגבניות אין, או שהפרי לא טעים וכו'. כמעט כל הירקות המגודלים היום, גם בחקלאות האורגנית הם זני מכלוא, פשוט התוצאה יותר טובה. זרעים המגודלים בהכלאה ייקראו זני מכלוא. חשוב לציין כי גם בגינה שלנו אם נגדל שני זני חסה שונים וניתן להם לפרוח באותו הזמן, זרעיהם יהיו זרעי מכלוא והחסות שינבטו מהם יהיו במגוון השילובים בין ההורים.
טיפול בזרעים:
הטיפול בזרעים הוא התהליך שעובר הזרע משלב האיסוף שלו עד שהוא נזרע באדמה שוב.
זרעים אורגניים:
זרעים אורגניים הם זרעים שגדלו באופן אורגני, זאת אומרת שהצמח מנו הם נוצרו, גודל באופן אורגני. גם כל הטיפול בזרע, לאחר ההפרדה מהצמח, מתבצע באופן אורגני, ללא שימוש בחומרי חיטוי רעילים או תהליך כימי אחר.
ישנם זרעי מכלוא שהם אורגניים, בתנאי שכל תהליך הכוונת ההפריה נעשה באופן אורגני. ישנם זרעים אורגניים "מצופים" וישנם זרעים אורגניים "צבועים".
בעיקר כאן בישראל, השוק האורגני מהווה אחוז קטן מאוד מתצרוכת המזון הקונבנציונאלי. ולאנשי הזרעים והתשומות החקלאיות בכלל לא משתלם לסחור במוצרים אורגניים. מה עוד שהשירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות מחייבת לעיתים לחטא זנים מסויימים, גם אם היו כאורגנים כדי למנוע הפצת מחלות וירוסים וכדומה. משום כך, מצאי הזרעים האורגניים שיש בארץ הוא מוגבל, והחקלאות האורגנית מאשרת להשתמש גם בזרעים שהם לא אורגניים באמת, כזרעי ירקות אורגניים. היתרים אילו יינתנו רק במידה ואין להשיג זרעים אורגניים מהסוג המבוקש. אנו מנסים להביא למשתלה את כל מה שבאמת אורגני ולהשלים בזנים אחרים את המלאי, כדיי ליצור את המגוון הגדול ביותר לגינות הירק.
זרעים מחוטאים
זרעים שנטבלו בחומר חיטוי (בדרך כלל תירם) על מנת לוודא שאינם נושאים על גבם מחלות וירוסים או פטריות העלולים לעבור עם הזרעים לגידול הצמח. הזרעים המחוטאים יהיו צבועים בצבע ורוד או כחול אבקתי, כאילו פיזרו טלק צבעוני עליהם. מטרת הצבע היא להזהיר את החקלאי ולסמן שהזרעים עצמם אינם אכילים כי הם מצופים בחומר החיטוי הרעיל. כמות החומר הרעיל בזרעים היא קטנה מאוד ובטל בשישים ביחס לגידול הצמח, אך החקלאות האורגנית אינה מאשרת שימוש בזרעים אילו, למעט אישורים חריגים. לרוב חברות הזרעים יחטאו את הזרעים כברירת מחדל, אלא אם החקלאי מבקש במיוחד שלא יחטאו אותם. על מעטפת הזרעים צריך להיות מצוין האם הם מחוטאים.
זרעים צבועים
לעתים נהוג לצבוע את הזרעים של הירקות בצבע. לרוב מטרת הצביעה היא, לעזור לחקלאי לזהות את הזרעים על גבי הרקע של האדמה. כשהזריעה היא ממוכנת, יש לכייל את המזרעה ולבדוק את כמות הזרעים, עומק הזריעה, והמרווח בין זרע לזרע. אם הזרעים יהיו בצבע חום, כמו האדמה עצמה, יהיה קשה לדייק. מגוון הצבעים האפשרי הוא ככל צבעי הקשת. משתלות חקלאיות גדולות אף יכולות להזמין את הצבע שבו הן מעוניינות שהזרעים יצבעו. זרע צבוע יכול להיחשב כזרע אורגני במידה והצבע מאושר כאורגני.
זרעים מצופים
עולם ציפוי הזרעים הוא עולם גדול ומתפתח ללא הרף, והטכניקות והחומרים שמשתמשים בהם מגוונים ביותר.
הציפוי הנפוץ ביותר הוא ציפויי חרסיתי לצורך הגדלת הזרע. בעיקר בזריעה ממוכנת, קשה למכונות הזריעה להתמודד עם זרעים קטנים, כזרעים של חסה, סלרי, זרעי פרחים וזרעים קטנים בכלל. הציפוי החרסיתי נדבק לזרע ומגדיל אותו לגודל הרצוי.
ציפויים נוספים יכולים להעניק לחקלאי תכונות מבוקשות כגון: ציפויי שמונע מהזרע לנבוט בטמפרטורה גבוהה או נמוכה מהרצוי. ציפויי שמונע מהזרע לנבוט לפניי שהאדמה רטובה במשך מספר ימים רצופים. ועוד ועוד.
זרעים מאולצים
זרעים מאולצים הם זרעים שהחלו את תהליך הנביטה שלהם במעבדה, בתנאים אופטימאליים, ועצרו אותו בשלב מאוד מוקדם, כך שהזרע עדיין יכול להישמר לאורך זמן. זרעים מאולצים מאפשרים המשך נביטה של הזרע ללא קשר לתנאי תאורה, חמיצות, רטיבות או טמפרטורה, המגבילים את הנביטה בתצורה הטבעית של הזרע.
לדוגמה, זרעי סלרי יתקשו לנבוט בטמפרטורות של מעל 20 מעלות צלזיוס. זרעי סלרי "מאולצים", עברו את תהליך הנביטה הראשוני וכשהחקלאי יזרע אותם, הם ינבטו גם ב 30 מעלות בקלות ובאחידות.